Vakantiekind uit Armenië

Armeense kinderen komen in Eemnes

Een uur per dag water en elektriciteit, vaak alleen 's nachts. Wonen in een bouwval of een container zonder water en verwarming. Ook 's winters als de temperaturen dalen tot twintig, soms dertig graden onder nul. Dat zijn de leefomstandigheden van veel Armeense gezinnen na de aardbeving van 1988. Nog steeds is er voor hen geen toekomstperspectief. Misschien kunt ú dit als vakantieouder een vakantiekind meegeven.

Container in Armenië waar de gastkinderen wonen

Er gaat een wereld voor de vakantiekinderen open door ze te laten genieten van, voor ons zulke gewone dingen, als een warm bad of douche, boodschappen halen, een spelletje doen en buiten spelen.

Armeens vakantiekind is blij

Om welke vakantiekinderen gaat het?

Er zijn veel kinderen die in aanmerking komen. Pax Kinderhulp probeert in samenwerking met mensen in Armenië elk jaar een groep vakantiekinderen te selecteren. Wezen, halfwezen en kinderen in noodbehuizing.
Het gaat om gastkinderen van acht tot twaalf jaar. Sommige kinderen wonen in een kindertehuis en andere kinderen komen uit een gezin.

Armeense gezin in hun woning

Vakantieouder(s) zijn

De Armeense vakantiekinderen komen vier weken. In elk vakantiegezin worden twee kinderen geplaatst. 
En natuurlijk staat u er niet alleen voor. Wij zorgen dat u goed voorbereid bent, vaak is er nog een informatieve avond voorafgaand aan de vakantie van uw vakantiekind. Vrijwilligers van Pax Kinderhulp geven u de nodige ondersteuning tijdens de vakantie van de kinderen. Vanuit de werkgroep wordt er een programma georganiseerd. Soms is dit een dagdeel, een andere keer een hele dag. Er zijn zo'n drie activiteiten per week. Soms alleen voor de Armeense kinderen, maar er zijn ook activiteiten waarbij de Nederlandse kinderen van de vakantiegezinnen van harte welkom zijn. Tijdens deze weken wordt er een opvang geregeld voor de kinderen uit gezinnen waarvan de vakantieouders werken. Het is dus geen probleem wanneer ouders gedeeltelijk moeten werken.

Armeense begeleiding

Met de vakantiekinderen komt een aantal Armeense begeleiders mee om de vakantiegezinnen te begeleiden samen met Nederlandse vrijwilligers. Ook komt er een tolk mee om eventuele communicatieproblemen te verhelpen.

Geïnteresseerden kunnen contact op nemen voor een vrijblijvend informatief gesprek over vakantiegastouder van een vakantiekind worden.