Voor de vijfde keer vakantieouder

Bosnisch gastkind op vakantie

Vakanieouder vertelt:

Voor de vijfde keer zullen wij dit jaar vakantieouders zijn van Bosnische kinderen. Onze hele familie kijkt er weer naar uit. Het ophalen van de vakantiekinderen de eerste dag vinden we altijd het spannendst. Hoe zouden de kinderen heten, welke achtergrond hebben ze, en hoe gaan ze het bij ons vinden? Het is best overweldigend als zo’n bus vol met kleine koppies aan komt rijden. Moe van 24 uur busreis, gespannen. Het is best hectisch twee vakantiekinderen erbij. Ze verstaan je niet, ze hebben andere gewoontes en van je eigen kinderen verwacht je nu extra discipline.

Je verbaast je geregeld over wat je als vakantieouder allemaal kan uitleggen met handen en voeten. Simpele dingen als, waar hun kamer is, waar ze hun kleren kunnen leggen, hoe de was werkt, de badkamer, en meer. En je verbaast je ook hoe snel je de vakantiekinderen in je dagelijkse ritme meeneemt. Tafel dekken, ontbijten, naar school, werk, ophalen, spelen en naar bed. Wij werken allebei 4 dagen en zijn op maandagen en woensdagen standaard thuis. Allebei nemen we een om en om een extra vrijdag vrij. Op dinsdagen en donderdagen gaan de kinderen met Pax Kinderhulp mee en zijn er activiteiten. Halen en brengen vraagt wel even wat extra aandacht. Gelukkig hebben we vaak andere vakantieouders in de buurt waardoor we het halen en brengen met elkaar regelen. Ik vind het altijd mooi om te zien hoe de vakantiekinderen de eerste week een beetje verlegen zijn, in de tweede al helemaal loskomen om in de laatste paar dagen geweldig mee te draaien in het gezin.

Het valt mij elke keer weer op dat je hen geen groter plezier kunt doen dan ze te vragen je te helpen met kleine klusjes. De tuin sproeien, tafeldekken, grasmaaien. En dit vooral samen te doen. Maar ook de uitstapjes zijn ontzettend leuk. Gewoon mee. Gezellig. En dat geldt eigenlijk voor de hele periode.

Ik heb er in ieder geval weer zin in. Lisette Hetzler

Wat wordt er van een vakantiegezin verwacht?