Hulp voor vergeten kinderen in Irak – ondanks onrust en onveiligheid

jezidi-jongen-in-vluchtelingenkamp
Bericht maart 2018

De gevolgen van oorlog in Irak en het effect van een verslechterende economische situatie in Koerdistan vormen de harde werkelijkheid voor de burgers. Ontheemden en vluchtelingen zijn de grootste slachtoffers. Dankzij vrijgevige mensen in Nederland konden medewerkers van Pax Kinderhulp opnieuw duizenden ontheemde kinderen bereiken.

Pax Kinderhulp zoekt in het Koerdische noorden van Irak de vergeten kinderen op. En dat zijn er nog altijd velen. Zoals de kinderen in Tasluja, een dorp niet ver van Suleymania. Hier wonen gevluchte Jezidi, in kapotte, soms provisorisch opgeknapte woningen of in primitieve huizen van leem. Of de kinderen in Tuz Khurmatu, waar de gemengde bevolking (Koerden, Arabieren, Turkmenen) nog altijd etnische conflicten uitvecht waarvan de kinderen zoals gebruikelijk de dupe worden. Ook het vergeten vluchtelingenkamp Alwand 1 bij Khanaqin is door Pax Kinderhulp bezocht. Opnieuw werden de medewerkers getroffen door de uitzichtloosheid voor de bewoners van dit kamp.

Khanaqin en Tuz Khurmatu zijn plaatsen in Koerdisch gebied dat de afgelopen jaren tot de Koerdische Autonome Regio behoorden. Sinds de herfst van 2017 zijn het de federale autoriteiten die hier weer de macht uitoefenen. In dit gebied is de veiligheidsituatie de afgelopen maanden verslechterd. Politieke onrust en terrorisme liggen op de loer. De algehele veiligheidssituatie in Koerdistan hinderden vorig jaar het geplande transport. Dankzij samenwerking met de Zweedse NGO Bring Hope en lokale medewerkers is het gelukt om uiteindelijk toch door te gaan met het werk van Pax Kinderhulp in Irak. 

Jezidi-meisjes-in-vluchtelingenkamp

Een nieuw samenwerkingsverband is ontstaan met de jeugdzorg in Koerdistan. Aandacht voor welzijn van kinderen staat in Irak in de kinderschoenen. Cultuur en religie maken het voor jeugdzorgmedewerkers niet eenvoudig om effectief te opereren. Zij hebben speciale aandacht voor straatkinderen en vondelingen die in tehuizen worden opgevangen. Ook deze kinderen probeert Pax Kinderhulp te helpen.

De uitgedeelde goederen zijn door tientallen gulle Nederlanders en enkele bedrijven gedoneerd. Vrijwilligers van Pax Kinderhulp hebben de goederen in ontvangst genomen, gesorteerd en ingepakt en met vrachtschip en -wagen zijn ze vervoerd naar Noord-Irak. In ruim drie jaar tijd heeft Pax Kinderhulp op deze manier zo’n 18000 vluchtelingenkinderen bereikt. 

Meer over deze actie