Projecten in het buitenland

Vakantie in Zawoja zomer 2022

Op 2 juli is een groep van 12 kinderen en 2 begeleidsters (zuster Fidelis en Ola Koniarek die als vrijwilligers werkzaam zijn in het Kindertehuis in Bogucice) begonnen aan een vakantie van twee weken in het vakantieverblijf “Pod Babią Górą” in Zawoja.

Het is een kleinschalige accommodatie wat door zuster Fidelis als erg prettig wordt ervaren. Hier hebben de kinderen meer vrijheid en kan de leiding meer aandacht besteden aan elk van de kinderen.
Dat de vakanties in Zawoja hard nodig zijn werd al snel duidelijk tijdens een bezoek aan het project.

Het waren kinderen met ‘een gebruiksaanwijzing’; zij zouden normaal gesproken nooit voor een vakantie in een Nederlands vakantiegezin in aanmerking zijn gekomen!

Omdat het allemaal kinderen zijn uit hetzelfde kindertehuis en zuster Fidelis en Ola hen heel goed kennen was het ook mogelijk om af te wijken van de leeftijdscategorie die wij vanuit Pax Kinderhulp bepaald hebben (7 t/m 12 jaar). Nu waren de jongste kinderen 5 en de oudste 13 jaar. Zo konden ook jongere broertjes of zusjes mee naar Zawoja, iets wat anders misschien niet mogelijk zou zijn geweest!

„Het is voor deze kinderen zo ontzettend belangrijk dat zij een paar weken in een accommodatie zoals die in Zawoja kunnen verblijven!! Midden in de natuur, in de bergen, waar ze naar buiten kunnen, wandelingen maken en spelen in het riviertje. Even niet tussen de vier muren van het kinderhuis!” aldus zuster Fidelis.

En de kinderen? Op de vraag wat ze nou zo leuk vinden aan de vakantie in Zawoja werd bijna alles genoemd wat ze in die eerste week allemaal hebben gedaan: wandelen in de bergen, naar de speeltuin, spelen in het riviertje aan de overkant van het vakantieverblijf, zwemmen in het zwembad bij een vakantiehuis waar groepen kinderen in het verleden de vakantie doorbrachten, met een treintje door de omgeving van Zawoja, voetballen, maar ook gewoon in en om het vakantiehuis spelen. En, oh ja, het eten was ook zo lekker!!

Op de vraag of de vakantie hier voor herhaling vatbaar is, reageerde de zuster met een grote glimlach, fonkelende ogen en een welgemeend: “Ja!!!”

Zawoja
Zawoja

Uw steun hard nodig!

We willen in de toekomst heel graag meer kinderen van zo’n vakantie laten genieten, maar daarvoor is veel geld nodig! Helpt u ons om het voor de kinderen mogelijk te maken en doneer:


Stichting Pax Kinderhulp Zawoja-project

IBAN: NL80 RABO 0174 3503 92

Zawoja