Poolse suikerpatiëntjes in Borculo

Helpt u mee Poolse kinderen te leren omgaan met hun suikerziekte?

Poolse suikerpatiëntjes op vakantie in Borculo

Al meer dan 30 jaar wordt een groep Poolse vakantiekinderen met met diabetes type 1 uitgenodigd voor een vakantie van drie weken in Borculo. De kinderen verblijven in een groepsaccomodatie. Een grote groep vrijwilligers zorgt ervoor dat de kinderen en hun begeleiders gastvrij worden ontvangen. De vakantiekinderen krijgen tijdens de vakantie niet alleen de mogelijkheid om kennis te maken met het mooie Nederland. De drie weken zijn voor hun een periode waarin ze kunnen bijtanken. 

Tijdens de vakantie hebben de kinderen contact met lotgenoten en leren ze beter omgaan met hun suikerziekte. Vele vrijwilligers zetten zich volledig belangeloos in om de kinderen een onvergetelijke vakantie te geven.

Welke kinderen?

De kinderen komen uit gezinnen met een laag inkomen en zijn in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. De kinderen leren, gedurende de drie weken die ze verblijven in Borculo, beter om te gaan met hun ziekte. Ze worden hierdoor zelfstandiger.

Poolse suikerpatiëntjes op vakantie in Borculo

Vakantie en dan?

De  11 meisjes en 11 jongens worden begeleid door een Poolse dokter, verpleegkundigen en pedagogen.
De werkgroep stelt een programma samen voor de drie vakantieweken. Zij krijgt hierbij de hulp van 80 vrijwilligers die het vervoer van de kinderen verzorgen, de tafels dekken, kleren wassen, schoonmaken van de accommodatie etc.

Uw steun hard nodig!

Voor de huur accommodatie, kosten heen– en terugreis, verzekering, programma en verzorging (eten/drinken) is veel geld nodig. Vele sponsoren, particulieren, industrieën, stichtingen etc. dragen onze actie een warm hart toe. Helpt u mee om deze kinderen een fijne vakantie te geven?

Twee reacties van Maja (10 jaar) en Olwina (12 jaar), zomer 2016 als vakantiekind in Nederland.

Ik schrijf vanuit een prachtig stadje, genaamd Borculo. Het is geweldig dat mensen geld inzamelen om het voor ons mogelijk te maken hier te komen en zo’n onvergetelijke vakantie te hebben. Hier heb ik geleerd om zelfstandig te zijn en verantwoordelijkheid te dragen. Deze vakantie heeft mij laten zien dat mensen werkelijk iets voor ons doen. Ik wil graag dat over een jaar andere kinderen hier naartoe kunnen komen om dezelfde mooie vakantie als ik te beleven. Maja

Ik heb veel mensen leren kennen die hetzelfde verleden hebben als ik. In het begin was ik erg bang om drie weken in een ander land te zijn. Wij hebben dingen gedaan die wij in Polen nooit zouden meemaken. Wij hebben een beetje kennis gemaakt met de Nederlandse cultuur. Ik heb de geheimen van de insulinepompjes geleerd. Ik heb een beetje mijn ouders gemist maar de sfeer was zo fijn dat de heimwee al snel over ging. De Nederlanders zijn fantastische mensen en zijn vrolijk. Deze vakantie was de beste in mijn leven. Olwina