Organisatie van pax kinderhulp

De organisatie van Pax Kinderhulp

Berlijn, najaar 1961, bouw van de Muur. De spanning liep hoog op. Velen, ook kinderen, leden aan ‘Inselkoller’, ‘eilandgekte’. Toen in de herfst van 1961 leden van de vredesbeweging ‘Pax Christi Nederland’ in Berlijn op bezoek gingen en met deze kinderen in aanraking kwamen, besloten ze om te helpen.
In 1964 werd de werkgroep ‘Actie Berlijn’ opgericht. Later werd de actie ondergebracht in ‘Stichting Pax Christi Kinderhulp’.

In de jaren 70 en 80 werden er door de stichting nieuwe acties opgezet; Noord-Ierland, Polen, Poolse suikerpatiëntjes in Borculo, Roemenië, Armenië en in 1991 Wit-Rusland (aanleiding: Tsjernobyl 1986). Na de Bosnische oorlog in Joegoslavië werd er voor kinderen uit dit land een actie opgezet. Sommige acties werden ook weer opgeheven, maar de actie Berlijn is er nog steeds, net als Polen en Armenië.

In 2015 vertrok het eerste goederentransport naar Syrische/Iraakse vluchtelingenkampen in Irak.
Omdat de stichting niet meer verbonden is aan de vredesbeweging en niet kerkelijk gebonden, kreeg ze in 2004 de naam ‘Stichting Pax Kinderhulp’.

Jongen eenzaam op schommel in Berlijn

Pax Kinderhulp bestaat 60 jaar

In 2021 bestaat Pax Kinderhulp 60 (!) jaar. Al 60 jaar lang zetten de vele vrijwilligers die onze stichting rijk is zich belangeloos in om kwetsbare kinderen, die in moeilijke omstandigheden leven, een zorgeloze vakantie in Nederland aan te bieden.
Helaas is de noodzaak van onze activiteiten na al die jaren nog steeds aanwezig. Ondanks de uitdagingen waarmee ook Pax Kinderhulp te kampen heeft (denk aan druk op aantal vrijwilligers / vakantieouders en druk op beschikbare fondsen) zullen wij ons ook richting toekomst onverminderd én met dezelfde betrokkenheid inzetten voor het kwetsbare kind!

Het algemeen bestuur

Het algemeen bestuur is geheel samengesteld met vrijwilligers

Vanaf september 2023
– Edzart Kroodsma  | voorzitter
– Ton Verstraaten | secretaris
– Hans Holtus | penningmeester
– Carel Jungerling | lid
– Wil Klerks | lid
– Margret Ridha | lid