Ik spreek uit eigen ervaring dat je er ieder jaar opnieuw naar uitkijkt

Toen Kerstin van der Duin 5 jaar was, kwam ze met de trein vanuit Berlijn naar Brabant.Via Pax Kinderhulp werd er voor grote groepen kinderen uit Berlijn een vakantie geregeld in Nederland. Niet in een hotel of zo maar gewoon in een vakantiegezin. Geen grootse uitstapjes. Brood geven aan de beestjes bij een kinderboerderij was al een feestje op zich. Kerstin kwam via Pax Kinderhulp van haar 5e tot haar 15e tijdens vakanties naar Eindhoven. Iets waar ze altijd heel erg naar uitkeek. Even onbezorgd kunnen leven. 

door Ineke van Uden
Kerstin kreeg een vakantievriendje en besloot in Nederland te willen gaan wonen: “Ik wilde Nederlands leren en hier studeren. Ik woon en werk inmiddels alweer vele jaren in Son en Breugel. Als kind was ik blij met de vakanties naar Nederland. We hadden het thuis niet zo breed en ik groeide ook niet op in een ‘doorsnee’ gezin. Als Berlijns meisje ging er een wereld voor me open tijdens de korte vakanties in Nederland. Ik ben al die jaren van mijn 5e tot mijn 15e in hetzelfde gezin opgevangen. Dat was een geweldige ervaring. Ik genoot hier van de rust. In Berlijn is het zo vreselijk druk. Ik kon bijvoorbeeld niet met de fiets naar school. Daar was het veel te druk en gevaarlijk voor. Ik genoot - en nog steeds - hier enorm van het groen. Ik keek als kind mijn ogen uit. Voor mij was het al een bijzonder uitstapje als mijn vakantieouders me mee namen naar de bossen.” 

Zo’n vakantie, dat gunt Kerstin vele andere Berlijnse kinderen ook. Vandaar dat ze op zoek is naar gezinnen. De laatste jaren zitten de bussen vanuit Berlijn veel minder vol. Niet omdat er minder kinderen behoefte hebben aan zo’n vakantie, maar omdat steeds minder vakantiegezinnen zich aanmelden. Hoe mooi zou het zijn als we weer een volle bus met kinderen uit Berlijn een onvergetelijke vakantie kunnen bieden. Ik spreek uit eigen ervaring dat je als kind daar echt ieder jaar weer opnieuw naar uitkijkt. Zeker die kinderen die in een kindertehuis zitten. Die hun vriendjes wel op vakantie zien gaan en zij moeten achterblijven.”

Pax Kinderhulp is op zoek naar nieuwe enthousiaste vakantiegezinnen. Kerstin van der Duin: “Het is echt niet de bedoeling dat je dure uitstapjes onderneemt met de kinderen. De kinderen genieten al door hier te mogen zijn. Door gewoon ‘mee te draaien’ in het gezin geef je ze al een fijne vakantie.” Een vakantiegezin kan voor een Berlijns kind een lichtpuntje betekenen in het grijze bestaan van alledag. De onschatbare waarde van drie weken huiselijke gezelligheid, een beetje aandacht, geduld en liefde laat zich uitdrukken in ‘bagage voor later’.

Benieuwd of het wat voor jou of jouw gezin is? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek met een van de vrijwillige medewerkers.

Kerstin in Nederland op vakantie