geschiedenis van pax kinderhulp

sleutelhanger met logo

Pax Kinderhulp bestaat 60 jaar

Wat hadden we ons 60-jarig jubileum graag anders gevierd! Onze ruim 150 vrijwilligers, samen met kinderen uit Bosnië, Armenië, Polen en Berlijn en niet te vergeten de kinderen in de Syrisch-Iraakse vluchtelingenkampen! Maar COVID-19 gooit ook dit jaar weer roet in het eten.
Maar desondanks blijven we enthousiast! We organiseren andere acties om toch iets voor hen te kunnen betekenen. 

LICHT AAN HET EINDE VAN DE TUNNEL!
Van Bedrukken.nleen bedrijf gespecialiseerd in bedrukte relatiegeschenken, kregen wij gratis 160 bedrukte sleutelhangers met een lampje. Deze worden aan de medewerkers uitgedeeld. We hopen vanzelfsprekend dat het vaak gebruikt gaat worden!

bedrukte relatiegeschenken  is in staat om bedrukte relatiegeschenken snel te leveren. Voordat het drukproces in gang wordt gezet, wordt altijd eerst een gratis digitale drukproef gemaakt.  Bovendien zijn de sleutelhangers niet alleen een effectieve manier om onze naamsbekendheid te vergroten, ook zullen ze regelmatig gebruikt worden. Leuk én nuttig dus!

 

De geschiedenis van Pax Kinderhulp

Berlijn, najaar 1961, bouw van de Muur. De spanning liep hoog op. Velen, ook kinderen, leden aan ‘Inselkoller’, ‘eilandgekte’. Toen in de herfst van 1961 leden van de vredesbeweging ‘Pax Christi Nederland’ in Berlijn op bezoek gingen en met deze kinderen in aanraking kwamen, besloten ze om te helpen.
In 1964 werd de werkgroep ‘Actie Berlijn’ opgericht. Later werd de actie ondergebracht in ‘Stichting Pax Christi Kinderhulp’.
In de jaren 70 en 80 werden er door de stichting nieuwe acties opgezet; Noord-Ierland, Polen, Poolse suikerpatiëntjes in Borculo, Roemenië, Armenië en in 1991 Wit-Rusland (aanleiding: Tsjernobyl 1986). Na de Bosnische oorlog in Joegoslavië werd er voor kinderen uit dit land een actie opgezet. Sommige acties werden ook weer opgeheven, maar de actie Berlijn is er nog steeds, net als Polen, Armenië en Bosnië.
In 2015 vertrok het eerste goederentransport naar Syrische/Iraakse vluchtelingenkampen in Irak.
Omdat de stichting niet meer verbonden is aan de vredesbeweging en niet kerkelijk gebonden, kreeg ze in 2004 de naam ‘Stichting Pax Kinderhulp’.

Jongen eenzaam op schommel in Berlijn