geschiedenis van pax kinderhulp

Pax Kinderhulp bestaat 60 jaar

In 2021 bestaat Pax Kinderhulp 60 (!) jaar. Al 60 jaar lang zetten de vele vrijwilligers die onze stichting rijk is zich belangeloos in om kwetsbare kinderen, die in moeilijke omstandigheden leven, een zorgeloze vakantie in Nederland aan te bieden.
Helaas is de noodzaak van onze activiteiten na al die jaren nog steeds aanwezig. Ondanks de uitdagingen waarmee ook Pax Kinderhulp te kampen heeft (denk aan druk op aantal vrijwilligers / vakantieouders en druk op beschikbare fondsen) zullen wij ons ook richting toekomst onverminderd én met dezelfde betrokkenheid inzetten voor het kwetsbare kind!

Graag hadden wij in 2021 ons 60-jarig jubileum op gepaste – maar feestelijke – wijze gevierd. Dit samen met onze ruim 150 vrijwilligers, ‘onze’ kinderen uit Bosnië, Armenië, Polen en Berlijn en de vluchtelingenkinderen in Irak. Net als vorig jaar gooit ook in 2021 Covid-19 helaas de nodige roet in het eten waardoor wij geen festiviteiten hebben georganiseerd, ondanks het feit dat wij in de zomer gelukkig wel weer een grote groep kinderen uit Berlijn hebben mogen ontvangen.

In de hoop dat volgend jaar de omstandigheden zijn verbeterd, is de jubileumcommissie inmiddels bezig met het organiseren van een feestdag op zaterdag 12 maart 2022. Deze dag zal bestaan uit een tweetal onderdelen: i) een sponsoractie, waarbij de opbrengsten ten goede zullen komen aan de werkgroep die de actie organiseert en ii) een feestavond in Eemnes voor alle vrijwilligers en vakantie-ouders. Hou berichtgeving omtrent de sponsoracties, die naar verwachting gepaard zullen gaan met veel sportiviteit, in de gaten zodat jij/u ook een bijdrage kan leveren. En natuurlijk komt deze bijdrage vervolgens ten goede aan de kinderen, met wie we in 2022 alsnog ons 60-jarig bestaan feestelijk willen vieren!

 

De geschiedenis van Pax Kinderhulp

Berlijn, najaar 1961, bouw van de Muur. De spanning liep hoog op. Velen, ook kinderen, leden aan ‘Inselkoller’, ‘eilandgekte’. Toen in de herfst van 1961 leden van de vredesbeweging ‘Pax Christi Nederland’ in Berlijn op bezoek gingen en met deze kinderen in aanraking kwamen, besloten ze om te helpen.
In 1964 werd de werkgroep ‘Actie Berlijn’ opgericht. Later werd de actie ondergebracht in ‘Stichting Pax Christi Kinderhulp’.
In de jaren 70 en 80 werden er door de stichting nieuwe acties opgezet; Noord-Ierland, Polen, Poolse suikerpatiëntjes in Borculo, Roemenië, Armenië en in 1991 Wit-Rusland (aanleiding: Tsjernobyl 1986). Na de Bosnische oorlog in Joegoslavië werd er voor kinderen uit dit land een actie opgezet. Sommige acties werden ook weer opgeheven, maar de actie Berlijn is er nog steeds, net als Polen, Armenië en Bosnië.
In 2015 vertrok het eerste goederentransport naar Syrische/Iraakse vluchtelingenkampen in Irak.
Omdat de stichting niet meer verbonden is aan de vredesbeweging en niet kerkelijk gebonden, kreeg ze in 2004 de naam ‘Stichting Pax Kinderhulp’.

Jongen eenzaam op schommel in Berlijn