Poolse vakantiekinderen in Duiven-Westervoort

Helaas zal er vanwege het coronavirus geen reis zijn in 2020. Wij hopen in 2021 weer kinderen te kunnen laten komen.

Kinderen uit Katowice

Dit jaar is het 35 jaar geleden dat de eerste vakantiekinderen uit de omgeving van Katowice in Polen voor een onbezorgde vakantie naar Duiven & Westervoort kwamen. Jaarlijks komen er kinderen uit achterstandswijken, weeskinderen uit een kindertehuis, kinderen uit pleeggezinnen en gebroken gezinnen of kinderen waar de thuis situatie gewoon slecht is naar ons land. Deze kinderen kunnen niet naar een sportclub of naar muziekles. Ze krijgen geen kans om zich te ontwikkelen en komen meestal niet verder dan hun eigen straat. De kinderen hebben vaak te maken met de gevolgen van werkloosheid, alcohol- en drugsverslaving van hun ouders, agressiviteit, criminaliteit en zijn vaak op zichzelf aangewezen.

Twee weken vakantie 

Wij brengen deze vakantiekinderen onder bij vakantiegastgezinnen die ze tijdelijk uit hun arme en vaak verdrietige leventje halen en die ze de warmte van een familie laten ervaren. Deze kinderen hebben het vaak zo ontzettend nodig om even uit hun dagelijkse omgeving weg te zijn. Tegelijkertijd komen de vakantiekinderen, meestal voor het eerst, in aanraking met een andere cultuur, met andere gewoontes en gebruiken en met meer luxe en comfort. Een vakantie in een Nederlands vakantiegastgezin doet de vakantiekinderen zichtbaar goed.

Iedereen kan vakantiegezin worden

Het gaat om kinderen van 7 tot en met 12 jaar. De vakantiekinderen worden met z'n tweeën ondergebracht bij gastgezinnen. Hierdoor hebben zij houvast aan elkaar. Tenslotte zijn ze van ‘’huis’’ en spreken ze een andere taal. Niet alleen gezinnen met (jonge) kinderen kunnen vakantiegastgezin zijn. Ook vakantie-gastgezinnen waarvan de eigen kinderen niet meer thuis wonen kunnen een prima adres zijn. De vakantiekinderen blijven in de zomerperiode twee weken. Als het klikt tussen vakantiekind(eren) en gastouders kan men het vakantiekind nogmaals uitnodigen. Er zijn kinderen die ook met Kerst komen. Zo kan er soms een jaren lange hechte band ontstaan en ziet een vakantiekind het Nederlandse vakantiegastgezin als tweede thuis of als tweede familie. Voor zowel de vakantiegastgezinnen als voor de vakantiekinderen is het een bijzondere ervaring!

actie-2019-poolse-kinderen

Vrijwilligers staan altijd paraat

Vrijwilligers van de werkgroep Pax Kinderhulp Duiven-Westervoort e.o. gaan naar Polen om daar de vakantiekinderen met een bus op te halen en na de vakantie weer terug te brengen. Er komen een of twee begeleiders mee die de taal van de kinderen spreken en zijn gescreend door de coördinator. De vrijwilligers van Pax Kinderhulp hebben ook overleg met de begeleiders in Katowice. Samen zorgen zij ervoor dat de kinderen die het hardst nodig hebben mogen komen. Zij bekijken ook welk vakantiekind in welke gastgezin het best past. Daarnaast geven de vrijwilligers van Pax Kinderhulp ondersteuning aan gastouder(s) en zijn ze 24 uur per dag bereikbaar tijdens de vakanties. Bij problemen zoeken zij, indien nodig, naar een vervangend gastgezin. De Poolse begeleid(st)ers zijn bij alle activiteiten aanwezig en spreken Engels of Duits. In de eerste week komen ze samen met een lid van de werkgroep bij de gastgezinnen langs om eventuele vragen van de vakantiekinderen en van de gastouders te beantwoorden.

Het programma

De vakantiekinderen komen in het eerste weekend aan en vertrekken in het derde weekend. Tijdens het twee weken durende verblijf hier, worden er allerlei activiteiten voor de kinderen georganiseerd, zodat de vakantiegastouders even op adem kunnen komen of gewoon naar hun werk kunnen gaan, maar anderzijds is het ook gewoon fijn om even als groep Poolse vakantiekinderen bij elkaar te zijn. Op doordeweekse dagen is er altijd een dagprogramma met jaarlijks terugkerende activiteiten zoals bij aanvang de ‘’kledingmarkt’’, en verder o.a. een tennisclinic, een spelletjes middag, een zwemclinic, een dagje dierentuin, een knutsel-ochtend, een film-middag, een uitje met de brandweer, een kook workshop, een dagje naar een pretpark, de kinderboerderij, het park en een dagje naar Zandvoort, en als afsluiting altijd een barbecue avond met disco waarbij de vakantiekinderen, vakantiegastouders, Pax Kinderhulp vrijwilligers en alle sponsoren zijn uitgenodigd. Bij sommige activiteiten mogen de kinderen van de gastgezinnen ook deelnemen en kunnen de vakantiegastgezinnen elkaar ontmoeten, zodat ze ervaringen kunnen uitwisselen. Tijdens de weekenden kunnen de gastgezinnen zelf invullen wat ze met hun vakantiekinderen gaan doen.

Vakantiegastgezin worden 

In de zomer van 2019 waren de kinderen in Duiven, Westervoort en Wehl. Pax Kinderhulp Duiven-Westervoort e.o. is alvast op zoek naar vakantiegezinnen voor de zomerperiode van 2021.  Wie wil zijn huis en hart voor ruim twee weken openstellen voor twee Poolse kinderen, laat ze even alle narigheid vergeten, laat ze even kind zijn en laat ze nieuwe positieve energie krijgen? Geïnteresseerden kunnen contact op nemen voor een vrijblijvend informatief gesprek over gastouder worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de medewerkers Michal Pyrek 06-53651794 of Wilma van Brandenburg 06-17549697. Of een mailtje naar wilmabrand@hotmail.com

Uw financiële bijdrage

Om de begroting van deze vakanties te kunnen realiseren wordt er actief een beroep gedaan op bedrijven, stichtingen, kerkgemeenschappen en particulieren en organiseert de werkgroep Duiven-Westervoort e.o. ook inzamelingsacties, staan ze jaarlijkse op een kerstmarkt, is er een kledingcontainer voor Pax etc. Donaties zijn natuurlijk altijd welkom, welk bedrag dan ook! Helpt u ons mee? Uw bijdrage kan gestort worden op NL84RABO0121267652 t.n.v. Pax Kinderhulp afdeling Duiven-Westervoort.

Wij willen wij onze sponsoren nogmaals bedanken voor hun financiële bijdrage!

Medewerkers Duiven-Westervoort

Michal Pyrek - Voorzitter & Gastouders - 06-53651794 - pyrek@uwnet.nl

Kim Noordhuis-van Doorn - Secretaresse & Administratie  

Wilma van Brandenburg - Secretaresse & Dagopvang - 06-17549697 - wilmabran@hotmail.com

Levine Bavelaar - PR & Sponsoring 

Magdalena Krause - Gastouderbegeleiding 

Dirk van Mook - Gastouderbegeleiding 

Hans Woonink - Penningmeester