Bosnische kinderen in Utrecht e.o.

Foto's van de acties in Utrecht

Rond de kerstperiode kwamen er weer 40 Bosnische kinderen naar Nederland om twee weken lang vakantie te vieren bij vakantiegezinnen in Utrecht e.o. Deze kinderen wonen in hun eigen land in slechte omstandigheden ten gevolge van oorlog en armoede. Voor meer informatie kunt u een mailtje sturen naar: utrecht@paxkinderhulp.nl

Hoe loopt de vakantie in de praktijk

Vrijwilligers van de werkgroep Pax Kinderhulp Utrecht + coördinator Pax Kinderhulp Bosnië, gaan naar Bosnië om daar de vakantiekinderen met een bus op te halen. Er komen twee begeleiders mee die de taal van de kinderen spreken en zijn gescreend door de coördinator. De kinderen worden met z'n tweeën ondergebracht bij vakantiegezinnen. Hierdoor hebben zij houvast aan elkaar.

Tijdens het 2 weken durende verblijf hier, worden er allerlei activiteiten voor de kinderen georganiseerd, zodat de vakantieouders ook even op adem kunnen komen. Bij sommige van de activiteiten kunnen de kinderen van de vakantiegezinnen ook deelnemen en kunnen de vakantiegezinnen elkaar ontmoeten, zodat ze ervaringen kunnen uitwisselen.

Activiteiten

De activiteitencommissie regelt twee keer per week verplichte activiteiten voor de Bosnische kinderen. Dit enerzijds om u als vakantiegezin even te ontlasten en anderzijds is het fijn even als groep Bosnische vakantiekinderen bij elkaar te zijn.

Begeleiding

In geval van nood is er een medewerk(st)er van de werkgroep 24 uur te bereiken, deze staat in direct contact met de Bosnische begeleid(st)ers. De Bosnische begeleid(st)ers zijn bij alle activiteiten aanwezig en spreken Engels of Duits. In de eerste week komen ze samen met een lid van de werkgroep bij u langs om eventuele vragen van de vakantiekinderen en van u te beantwoorden.

Tientjesactie

Een aantal jaar geleden zijn we gestart met onze tientjesactie, door middel van deze brief werd aan vrienden, bekenden enzovoort gevraagd om ons te ondersteunen door het storten van een tientje. Daar gaan we dit jaar uiteraard gewoon mee door. Wilt u ons steunen met deze actie?

Donaties

Donaties zijn natuurlijk altijd welkom, welk bedrag dan ook. Helpt u ons mee? Uw bijdrage kan gestort worden op bankrekening: NL84RABO0121267652 t.n.v. Pax Kinderhulp afdeling Utrecht.

Tips voor een geslaagde vakantie

  • Bij de bibliotheek kunt u Bosnische kinderboeken bestellen; dit is erg leuk voor de regenachtige dagen of voor voor het slapen gaan.
  • Bosnische kinderen eten bij elke maaltijd brood in hun eigen land. Dus ook bij de warme maaltijd.
  • Het spel Hally Gally is een spel wat gemakkelijk uit te leggen is met handen en voeten. het levert uren plezier op met uw eigen kinderen en gastkinderen.
  • Laat de kinderen elke dag voor het slapen gaan hun dagboekje volschrijven met hun belevingen van de dag. Dit helpt hen in Bosnië hun week terug te vertellen.
  • Gebruik een krijtbord of een whiteboard om dingen uit te leggen als, bedtijd e.d.
  • Google heeft een handige vertaalsite die u kan helpen. Ervaring leert dat de kinderen dit ook erg leuk vinden om te gebruiken en daarnaast maakt het de communicatie tussen het gezin en de kinderen een stuk makkelijker.
  • Onze huizen hebben veel deuren in vergelijking met Bosnië. Hang op iedere deur een papiertje met de Bosnische vertaling en het Nederlandse woord. Zo leren niet alleen de Bosnische kinderen, maar uzelf ook.
  • In Bosnië worden veel chevapchichi (kleine worstjes) gegeten. In het diepvriesvak van de Lidl zijn deze te verkrijgen.

Medewerkers Utrecht e.o.

Judith Koot secretaris

Judith Koot - Penningmeester

 "Als je het niet probeert dan weet je het ook niet"! Met deze zin in ons achterhoofd zijn we in 2001 vakantiegezin geworden en al die jaren later ben ik nog even enthousiast. Ieder kind heeft recht op een beetje glans in zijn leven. En dat geven wij hen, namens alle mensen die met de Pax Kinderhulp op welke wijze dan ook te maken hebben, de kinderen mee.      

Chantal Kreeftmeijer vakantiegezinnen begeleiding
Chantal Kreeftmeijer

Ik ben Chantal Kreeftmeijer en maak me sterk in het werven van vakantiegezinnen samen met Judith en Lotte. Wij kunnen u een hoop informatie geven voordat u besluit om vakantie-ouder te worden. Wie weet tot ziens!

Tonnie van Wijk vakantiegezinnen begeleiding
Tonnie van Wijk 

In 2003 kwam ik in aanraking met Pax Kinderhulp via een oproep voor vakantiegezinnen. Met mijn man en twee kinderen hebben we inmiddels 18 kinderen in huis gehad. Bij alle kinderen hebben we gemerkt dat een vakantie in Nederland hen goed deed! Echt even kind zijn! Met sommige kinderen is het contact tot op de dag van vandaag gebleven. De meeste kinderen vonden het heerlijk om gewoon het dagelijks leven in Nederland te beleven. Uitjes worden verzorgd door de stichting, dus het is echt niet nodig elke dag op pad te gaan. Als werkgroep proberen we de vakantiegezinnen zoveel mogelijk te ondersteunen want soms is het best wel heftig allemaal. Daar tegenover staat een geweldige ervaring, niet alleen voor de kinderen maar ook voor de vakantiegezinnen. Roep je steeds: ik wil iets betekenen voor iemand, maar komt het er niet van, denk dan eens na over onze actie. Ik kijk weer met veel plezier uit naar de komende actie. 


Mirjam van Leusden - Secretariaat

Sinds dit jaar zit ik bij de werkgroep van Pax Kinderhulp Utrecht. In de werkgroep houd ik mij voornamelijk bezig met secretariële werkzaamheden. Hiervoor was de Pax voor mij niet onbekend. Mijn nicht is jaren geleden gastgezin geweest en is sinds die tijd altijd volop bezig met het organiseren van de vakantieweken voor de kinderen uit Bosnië. Als wij tijdens de kerst met de familie samen zijn, horen wij altijd de bijzondere verhalen vanuit Bosnië. Een mooie actie om je voor in te zetten!


Alfons Hurenkamp - Actieleider

In 2012 durfden wij het aan om vakantiegezin te zijn. Waar er vier kunnen wonen, kunnen er altijd twee bij... Sindsdien heb ik vanuit verschillende rollen mogen vaststellen dat die twee weken vakantie ook echt een verschil maken. When a frog is in a well, it needs to be lifted to see the world. Dit jaar sluit ik me daarom graag aan bij de organisatie van de kerstreis. De kinderen van Bosnië en Herzegovina hebben mijn hart gestolen. Wellicht kunnen ze dat ook bij jou teweeg brengen.